No comments yet

Panorama Familiei- Lucas Derks

 

In viata de zi cu zi oamenii se exprima conceptualizand familia ca pe o unitate: “ In familia mea noi  avem tendinta sa…” sau “am crescut intr-o familie care m-a influentat in cutare sau cutare lucru..” Asupra vietii de familie oamenii folosesc concepte, definitii care fac din familia lor o realitate.

Panorama Sociala este suma reprezentarilor sociale ale unei persoane. La majoritatea oamenilor, se aseamana cu un peisaj panoramic. Eul se afla in mijloc, locul de unde privim in jur. Eul este inconjurat de toate persoanele si grupurile semnificative. Catre unii trebuie privit in sus, altii se afla la nivelul ochilor, catre altii se poate privi in jos. Departarea pana la aceste reprezentari sociale, marimea, culoarea si luminozitatea variaza.

Indiferent ce fac, ce spun, cum relationeaza sau ce relateaza oamenii despre o relatie, nimic nu va influenta mai mult acea relatie decat o schimbare a pozitiei in cadrul panoramei sociale in care ei aud, vad sau simt celelalte persoane semnificative.

In timpul sesiunilor de lucru cu clientii folosind panorama familiala, au loc exprimari spontane cu ajutorul carora facilitatorul ajuta clientul sa isi construiasca panorama:

“Tatal meu era inaccesibil…”

“Fosta mea sotie statea intre noi..”

“Sora mea mi-a fost intotdeauna cea mai apropiata…”

“Parintii mei se dadeau mereu la o parte si ii simteam in spatele meu..”

Dupa ce au fost adunate informatii despre sistemul familial al copilariei, poate iti pui intrebarea ce modificam?

 1. Atitudini negative

Membrii familiei, care sunt dusmaniti, evitati, nu sunt apreciati, nu sunt luati in serios sau nu sunt respectati etc, sunt primii care primesc resursele care par sa lipseasca.

 1. Locatii libere

Atunci cand un membru al familiei priveste spre un loc liber este deseori un semn ca o persoana importanta lipseste.

 1. Locatiile duble sau bilocatiile

Atunci cand un membru apare in mai multe locuri, avem o indicatie de relatie conflictuala.

 1. Pozitii suprapuse ( ex mama+fiica)

Identificarea cu un membru al familiei poate duce la probleme psihice grave este de parere Hellinger. Ganditi-va la un parinte decedat si la copilul care a luat locul acelui parinte, sau la un barbat care trebuie sa inlocuiasca o femeie sau invers.

 1. Locatii nematurizate

Clientul care are 40 de ani este inconjurat foarte aproape de parinti. Acestia ocupa aceeasi pozitie atat in panorama copilariei cat si in panorama actuala.

 1. Nedelimitare de ceilalti

Imaginile de sine care se aseamana cu alte persoane semnificative trebuiesc modificate astfel incat sa fie clar ca apartin propriei persoane.

 1. Eul slab sau divizat

Imaginile de Sine nu sunt clare, sunt mici sau foarte indepartate. Asemenea imagini pot indica conflicte care trebuiesc rezeolvate.

 1. Membrii care pleaca

Membrii ai familiei care pleaca si nu mai vor sa apartina sistemului, care trebuiesc lasati sa plece.

 1. Locatia partenerului de viata

Locatia ideala a partenerului de viata trebuie sa fie la un brat distanta. Pentru o relatie ideala se modifica locatiile in care acestia se afla prea aproape de client. Locatia partenerului la mare distanta, indica o legatura incheiata.

 1. Izolare

Membrii ai familiei care sunt departe de ceilalti.

 1. Ordinea familiei

Se pozitioneaza sistemul familial de la vechi la nou in sensul acelor de ceasornic si astfel acesta este imbunatatit deja foarte mult.

 1. Probleme cu autoritatea

Cand cineva vede toata omenirea deasupra sa, sau in caz contrar cand toti membrii sunt plasati dedesubtul cuiva, este nevoie de interventie.

 1. Exemple fatale

Rude apropiate, decedate timpuriu pot sa functoneaze ca modele inconstiente si pot provoca la client dorinta de a le urma.

 

Activitatea lui Hellinger ( Constelatiile Familiale)

 

Principala a lui Bert Hellinger in lucrul cu constelatia familiala este mutarea membrilor familiei in panorama sociala a clientului. El aplica aceasta metoda nu numai in cazul problemelor actuale legate de relatiile familiale, ci si in cazul altor probleme psihice si de sanatate.

Modificarile de pozitie pe care le propune clientilor sunt bazate pe date genealogice si pe istoria evenimentelor deosebite ce au avut loc in familie. Hellinger incepe deseori cu obtinerea de informatii despre alcatuirea familiei si despre evenimente deosebite care au avut loc, cum ar fi: moarte prematura, boala, casatorie, despartire si divort. Acestea sunt discutate concis, suficient insa pentru a clarifica posibilele lor complicatii asupra sistemului.

Apoi clientii sunt invitati sa compuna panorama sociala a familiilor lor, prin pozitionarea/amplasarea loctiitorilor ( membrii ai grupei terapeutice care sunt folositi in locul membrilor familiei propriu-zise) in organizarea spatiala potrivita. Pentru a-i putea pozitiona pe loctiitori intr-un mod care sa corespunda reprezentarii lor interioare, clientii trebuie sa se afle intr-o stare de concentrare si “seriozitate”. Hellinger o descrie astfel: “ Deci, iei rand pe rand fiecare persoana aleasa si o asezi la locul ei in raport cu ceilalti, asa cum o percepi in momentul de fata. Te opresti atunci cand vezi ca organizarea este potrivita. Lasa-te condus(a) de instinct, procedeaza asa cum simti in acest moment. Mai verifica inca o data daca este bine, iar apoi la loc in afara scenei”.

In plus, clientii lui Hellinger aleg un loctiitor pentru propria persoana, astfel incat sa poata privi amplasarea familiei din a 3-a pozitie perceptuala.

Principala sursa de informatii a lui Hellinger o  reprezinta loctiitorii. De indata ce clientul a terminat amplasarea familiei sale, Hellinger incepe sa –i intrebe pe loctiitori ce simt. El ii intreaba in mod regulat, unul dupa altul, ce anume simt. Deoarece se bazeaza pe informatiile acestora, Hellinger presupune ca senzatiile lor sunt o sursa de informatii autentice. In timp ce clientul priveste din pozitia a 3-a perceptuala, Hellinger opereaza schimbarile, prin modificarea pozitiei loctiitorilor.

Modalitatea reprezentarii familiei prin modificarea amplasarii loctiitorilor declanseaza o “cunoastere directa”, asa cum o numeste Hellinger. Acest lucru, pentru cine cunoaste putin mai mult NLP, este sinonim cu presupozitia ca ca pozitionarea spatiala este modalitatea principala de reprezentare a relatiilor. Cu ajutorul acestor informatii, Hellinger incepe sa dezvolte un amplasament familial imbunatatit. In timp ce el experimenteaza cu diferitele pozitii ale membrilor familiei, verifica permanent rezultatul obtinut, intrebandu-i pe loctiitori ce senzatii au. Aceasta folosire drept criteriu a reactiilor emotionale ale loctiitorilor ridica unele intrebari fundamentale.

Richard Bandler considera ca submodalitatile( VAKOG – ce vad, ce aud, ce simt, intr-un anumit context) sunt percepute diferit de oameni. Activitatea lui Hellinger contrazice acest punct de vedere. Hellinger actioneaza ca si cum perceptia sociala ar fi un limbaj universal, in care anumite pozitii semnifica anumite tipuri de relatii. Daca oamenii se aseamana in masura presupusa in activitatea lui Hellinger, atunci oricine poate fi folosit ca loctiitor pentru a testa calitatea pozitiei intr-un amplasament familial.

Faptul ca Hellinger este un terapeut de succes nu dovedeste faptul ca submodalitatile sociale au o semnificatie universala.

Un aspect uimitor al abordarii lui Hellinger este faptul ca clientul nu are de spus aproape nimic despre care pozitie va fi modificata si cum anume. Desi Hellinger se lasa condus de observarea comportamentului nonverbal atat al clientului cat si al loctiitorilor, totusi el insista ca decizia privitoare la cine, unde va fi deplasat, sa fie luate doar de terapeut.

“Rezolvarea” este prezentata clientului, care trebuie sa o accepte. Aceasta reimprimare din pozitia intai perceptuala este deseori ultimul test al acestui tip de interventie terapeutica.

 

Schimbarea Panoramei Sociale cu ajutorul NLP- abordarea Lucas Derks

Diferente fata de metoda lui Hellinger:

Vizualizare:

Clientului ii este facilitata o regresie usoara pana la varsta de 5 ani. Acesta isi vizualizeaza in imaginatie si kinestezic pozitia fiecarui membru al familiei. Nu se apeleaza la loctiitori ci la hartii, schite si alte obiecte.

Resurse:

Transferul de resurse de la sine catre celelalte parti este metoda fundamentala de modificare a relatiilor cu membrii familiei, a atitudinilor sociale.

Panorama familiei din copilariei.

Abordarea NLP a lui Lucas Derks foloseste atat sistemul familial din copilarie cat si cel actual.

Consolidarea si integrarea modificarilor pornind de la membrii familiei pana in prezentul clientului.

Verificarea Ecologiei: Clientul insusi este invitat in fiecare pozitie si verifica cum se simte fiecare membru in noua sa pozitie. Clientul este singurul care schimba pozitiile pana cand atat el cat si fiecare membru se simte perfect in noua locatie.

Verificarea in viitor a modificarilor:

Hellinger este impotriva discutarii cu clientul a efectului terapeutic. Pentru el procesul este finalizat atunci cand clientul isi traieste noul amplasament din pozitia sa proprie. El considera ca testarea si discutarea reduc din forta interventiei.

Obiceiul din NLP este acela de a testa rezultatele cu clientul porneste de la presupozitia ca fiecare client este in masura sa  incheie toate procesele de creative de gandire si reflectare in limitele timpului oferit de sedinta terapeutica.

Panorama Familiei- Lucas Derks o lucram cu clientii  pe parcursul a trei saptamani, in cate o sesiune saptamanala, tocmai pentru ca un client poate avea nevoie de zile intregi pentru integrare in cazul in care este confruntat cu o noua panorama a familiei. Modificarile in Panorama au un efect puternic, fie si din cauza ca niciodata inainte nu au fost luate in considerare moduri diferite de a privi situatia.

Am mai putea aminti aici ca sedintele lui Hellinger sunt foarte scurte si ca ecologia nu joaca un rol important.

 

Mai multe informatii referitoare la sesiunile indiduale Panorama Familiala gasesti aici.

 

 

Post a comment
Bussiness Soul Coach by Camelia Stefan
#