No comments yet

Vindecarea Relatiilor

Configurația familiei din copilăria timpurie formează schița pentru fațeta socială a personalității. Tiparele neproductive de relaționare pe care oamenii le mențin cu alți oameni în cursul vieții adulte, sunt înrădăcinate frecvent în panorama familială de pâna la vârsta de 6 ani.

 

Prin folosirea modelului Panoramei Familiale, asistăm clienții să exploreze configurația spațială a familiilor, prin regresie. Cu ajutorul unor tehnici simple de hipnoză, clienții sunt susținuți să se întoarcă în timp pentru a-și retrăi copilăria.

 

Astfel clienții își identifică tiparele inconștiente de relaționare defectuoasă cu persoanele cele mai importante din viața lor și le schimbă, în acest mod fiind posibilă îmbunătățirea relațiilor interpersonale și obținerea stării de fericire și armonie. Lucrul cu panorama familială din copilărie s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente și elegante abordări pentru realizarea schimbării personalității.

 

Metoda Panoramei Familiale este asemănătoare Constelației Familiale, cu mențiunea că are un caracter mai ecologic deoarece conținutul clientului provine 99% din partea acestuia, nefiind alterat de interpretarea altor persoane.Reprezentarile familiei influenteaza tiparele de interactiune.

 

In viata de zi cu zi oamenii se exprima conceptualizand familia ca pe o unitate: “ In familia mea noi  avem tendinta sa…” sau “am crescut intr-o familie care m-a influentat in cutare sau cutare lucru..” Asupra vietii de familie oamenii folosesc concepte, definitii care fac din familia lor o realitate.

Familia, în ansamblul ei, exercită o influenta asupra noastra, ceea ce determina in unele cazuri comportamente si tipare de viata care se repeta in cadrul membrilor acesteia, de multe ori neconstientizate si neintelese de acestia. De ce se imbolnaveste un om la aceeasi varsta la care s-a imbolnavit unul din parintii lui, de ce se casatoreste o femeie cu acelasi tip de barbat abuzator ca si mama sau bunica ei, de ce se repeta situatii tragice in anumite familii de-alungul mai multor generatii la rand? Raspunsul este ca ne asumam inconstient, de multe ori, roluri ale unor membri ai familiei pe care uneori nici macar nu     i-am cunoscut personal, dar ale caror tipare de gandire si emotionale  s-au transmis transgenerational.

Identificarea acestora, constientizarea lor si alegerea unora diferite conduc la crearea constienta a vietii pe care dorim sa o traim.

Indiferent ce fac, ce spun, cum relationeaza sau ce relateaza oamenii despre o relatie, nimic nu va influenta mai mult acea relatie decat o schimbare a pozitiei in cadrul panoramei sociale in care ei aud, vad sau simt celelalte persoane semnificative.

In timpul sesiunilor de lucru cu clientii, folosind panorama familiala, au loc exprimari spontane cu ajutorul carora facilitatorul sustine clientul sa isi construiasca panorama:

“Tatal meu era inaccesibil…”

“Fosta mea sotie statea intre noi..”

“Sora mea mi-a fost intotdeauna cea mai apropiata…”

“Parintii mei se dadeau mereu la o parte si ii simteam in spatele meu..”

Dupa ce au fost adunate informatii despre sistemul familial al copilariei, poate iti pui intrebarea ce modificam?

 1. Atitudini negative

Membrii familiei, care sunt dusmaniti, evitati, nu sunt apreciati, nu sunt luati in serios sau nu sunt respectati etc, sunt primii care primesc resursele care par sa lipseasca.

 1. Locatii libere

Atunci cand un membru al familiei priveste spre un loc liber este deseori un semn ca o persoana importanta lipseste ( facilitam procese de doliu).

 1. Locatiile duble sau bilocatiile

Atunci cand un membru apare in mai multe locuri, avem o indicatie de relatie conflictuala.

 1. Pozitii suprapuse (ex: mama + fiica)

Identificarea cu un membru al familiei poate duce la probleme psihice grave este de parere Hellinger. Ganditi-va la un parinte decedat si la copilul care a luat locul acelui parinte, sau la un barbat care trebuie sa inlocuiasca o femeie sau invers.

 1. Locatii nematurizate

Clientul care are 40 de ani este inconjurat foarte aproape de parinti. Acestia ocupa aceeasi pozitie atat in panorama copilariei cat si in panorama actuala.

 1. Nedelimitare de ceilalti

Imaginile de sine care se aseamana cu alte persoane semnificative trebuiesc modificate astfel incat sa fie clar ca apartin propriei persoane.

 1. Eul slab sau divizat

Imaginile de Sine nu sunt clare, sunt mici sau foarte indepartate. Asemenea imagini pot indica conflicte care trebuiesc rezeolvate.

 1. Membrii care pleaca

Membrii ai familiei care pleaca si nu mai vor sa apartina sistemului, care trebuiesc lasati sa plece.

 1. Locatia partenerului de viata

Locatia ideala a partenerului de viata trebuie sa fie la un brat distanta. Pentru o relatie ideala se modifica locatiile in care acestia se afla prea aproape de client. Locatia partenerului la mare distanta, indica o legatura incheiata.

 1. Izolare

Membrii ai familiei care sunt departe de ceilalti.

 1. Ordinea familiei

Se pozitioneaza sistemul familial de la vechi la nou in sensul acelor de ceasornic si astfel acesta este imbunatatit deja foarte mult.

 1. Probleme cu autoritatea

Cand cineva vede toata omenirea deasupra sa, sau in caz contrar cand toti membrii sunt plasati dedesubtul cuiva, este nevoie de interventie.

 1. Exemple fatale

Rude apropiate, decedate timpuriu pot sa functioneaze ca modele inconstiente si pot provoca la client dorinta de a le urma.

Camelia Stefan – Camelia Ștefan este Coach Nlp certificat ICI,   are o experiență de peste 15 ani în Management turistic, ticketing și operațional  în cele mai mari agenții din România.

 

Și-a început propriul proces de transformare cu 14 ani în urma, și are peste 700 de ore de formare în dezvoltare personală.  Prin sesiunile de coaching ajută persoane și grupuri să își transforme provocările în oportunități, să își recapete puterea personală pentru a se canaliza în direcția dorită. Abordarea pe care o folosește în sesiuni este o combinație unică de instrumente puternice de transformare:Coaching,  NLP, Terapia Resurselor, Terapia Subliminala, regresie, meditație. 

Certificata international in programare neurolingvistica, Coaching, Consultant Panorama Sociala Lucas Derks.

 

Este pasionată de inteligența spirituală, de potențialul uman, iar subiectul Conștiinței este “copilul” pe care îl crește de mulți ani având o natură intuitivă, orientată spre abstract și sisteme.

Sesiunile ei au la bază abordarea integrativă – totul a  pornit logic și firesc fascinată fiind de procesul de individuare Jungian , proces pe care l-a aprofundat studiind filozofia lui Ken Wielber și alți consacrați în domeniu.

Daca te regasesti intr-una din situatiile descrise si vrei sa iti lucrezi la nivel profund relatiile din viata ta, gasesti aici oferta |Pachet sesiuni individuale Panorama Familiala|

 

Photo credit: Lucas Derks - http://www.socialpanorama.com/international/

Articol inspirat din materialul de Curs Master Practitioner NLP 2010 Competent Consulting

Post a comment
Bussiness Soul Coach by Camelia Stefan
#