No comments yet

W.A. Mozart – strategia sa de geniu – Vise muzicale

 

De peste doua secole Mozart (1756 – 1791) reprezinta apogeul geniului muzical. Aptitudinile lui par sa se situeze deasupra abilitatilor omului obisnuit sau chiar sa depaseasca abilitatile omului supradotat. Exista numeroase anecdote despre cum putea sa joace biliard si sa astearna pe hartie masuri muzicale intre lovituri; cum a scris uvertura La opera in doua ore chiar in ziua spectacolului.  Mozart descrie foarte detaliat strategia lui de a compune muzica intr-o scrisoare din 1789. El evidentiaza patru etape fundamentale ale procesului de compunere. Incepe cu urmatoarea descriere:

“Cand sunt, sa spunem, complet cu insumi, singur si binedispus – cand calatoresc cu trasura sau ma plimb dupa o masa buna, ori in noptile cand nu pot sa dorm; in astfel de ocazii, ideile mele curg cel mai bine sau abundent. De unde imi vin si cum imi vin, nu stiu; si nu le pot forta sa vina. Pe acele placeri care imi produc satisfactie le retin in memorie, si obisnuiesc, asa cum mi s-a spus, sa le fredonez pentru mine insumi”.

Se observa ca Mozart isi descrie starea psihologica si emotionala din care izvorasc inspiratiile lui muzicale. Incepe prin a spune “ Cand sunt …complet eu insumi”. Sa fii “complet tu insuti” denota un anumit tip de armonie si congruenta la nivelul identitatii– din punct de vedere al limbajului pe care il folosim in programarea neurolingvistica. Asta se traduce prin faptul ca la nivel interior nu exista niciun conflict sau confuzie referitor la cine esti. “ Cu totul singur” indica faptul ca nu se afla in nicio relatie directa cu o alta persoana. Este liber sa aiba o relatie neintrerupta cu propria lume interioara. Mozart specifica deasemenea ca trebuie “binedispus” adica intr-o stare emotionala pozitiva.

Tot din descrierea lui reiese ca el se afla intr-un fel de miscare fizica. Asadar el nu se aseaza undeva si gandeste ci ideile curg, adica procesul se intampla fara sa fie implicata partea constienta care este supusa legii cauza – efect.

“Toate acestea imi aprind sufletul si, cu conditia sa nu fiu deranjat, subiectul meu se extinde de la sine, devine metodic si definit, iar intregul chiar daca e lung, apare drept complet si finalizat in mintea mea, astfel incat pot sa il examinez in detaliu, dintr-o privire, ca pe o pictura de calitate sau o statuie frumoasa. Eu nu aud in imaginatie doar partile succesiv, ci le aud, ca sa zic asa, pe toate o data. Nu pot spune ce incantare imi aduce! Toata aceasta inventare, aceasta producere, se desfasoara intr-un vis placut si plin de viata.

Mozart scrie “Toate acestea imi aprind Sufletul”. Aici intervine ceva ce trece dincolo de o stare emotionala pozitiva de zi cu zi. Din exprimarea sa reiese trairea unei emotii transcedentale.

Mozart scrie” cu conditia sa nu fiu deranjat, Subiectul meu se extinde de la Sine. Nici de data aceasta el nu spune “ Eu il extind”.

Faptul ca i se activeaza o sinestezie foarte puternica reiese din adaugarea sa” Eu nu aud in imaginatie toate partile succesiv, ci le aud..pe toate o data”.

Conform principiilor programarii neuroligvistice, aptitudinile lui Mozart nu tineau de mistica sau magie, ele erau mai curand produsul unor abilitati cognitive foarte concrete si extrem de perfectionate care ar putea fi modelate de omul obisnuit.

Parerea mea este ca omul obisnuit ar putea sa inteleaga din aceste descrieri ca geniul vine de dincolo de identitatea formata din ganduri si emotii, din acel spatiu al Prezentei care ia nastere din congruenta interioara. Starea de Prezenta este acea emanatie a Esentei noastre din care calitatile noastre native unice incep “sa curga” atunci cand stim cine suntem cu adevarat, atunci cand in noi se imbina identitatea cunoscuta cu cea transcedentala, atunci cand ne realizam adevarata armonie interioara.  Lucrurile minunate incep sa apara in viata noastra atunci cand avem puterea sa spunem Da vietii, Da transformarii interioare, Da armoniei, chiar daca nu este un drum usor.

Insa pentru asta, avem nevoie sa ne asumam si sa ne recunoastem in adevarata vulnerabiltate, dincolo de imaginile povestilor pe care ni le spunem.

Just a reminder:

Pentru sesiuni de armonie interioara, pentru mai multa Prezenta in viata ta, poti apela la sesiunile individuale pe care le faciltez.

In perioada 14- 17 Septembrie facilitez un Retreat de Mindfulness intr-o locatie de Vis…organizat de Best Travel Solutions.

Te astept sa ne intalnim…In Prezenta.

 

 

Sursa inspiratie pentru articol: "Strategii de geniu" autor Robert B. Dilts

Post a comment
Bussiness Soul Coach by Camelia Stefan
#